Yrtit, sairaudet & myrkyt

 

Yrtit:

Hämähäkinseitti: Seitillä voi sitoa haavoja ja tukkia verenvuotoja. Sillä voi sitoa myös murtumia.

Unikonsiemenet:  Helpottavat unen saamista, sekä murskattuna auttavat kipuun. Ei suositeltavia pentuja odottaville tai imettäville kissoille. Liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa sekavuutta ja poissaolevuutta.

Hiirensappi: Käytetään punkkien poistoon. Käytön jälkeen tassut on pestävä hyvin ja vältettävä niiden nuolemista (ei maistu järin hyvältä, sekä pinttyy helposti). Sappi varastoidaan sammaleeseen.

Kissanminttu: Käytetään rohtona viheryskään. Vaikeaa löytää luonnosta, mutta sitä usein kasvaa kaksijalkojen puutarhoissa. Lehdekäs ja hyvin herkullisen tuoksun omaava kasvi.

Lepän kaarna: Käytetään hoitona hammas- ja päänsärkyyn.

Kurkkuyrtin lehdet: Pieni kasvi jossa on sinisiä tai pinkkejä, tähden muotoisia kukkia. Käytetään pureskeltuna parantamaan maidontuotantoa sekä laskemaan kuumetta.

Takiaisen juuri: Ylös kaivettuna ja pestynä käytetään pureskeltuna haavoille, kuten eläintenpuermiin ja niiden aiheuttamiin muihin vammoihin ja sillä estetään tulehdusten synty. Voidaan käyttää myös jo tulehtuneisiin eläinten aiheuttamiin haavoihin vähentämään kipua ja parantamaan.

Kamomilla: Voimistaa sydäntä ja rauhoittaa mieltä.

Leskenlehti: Kelta- tai valkokukkainen, lehdekäs kasvi. Lehdet pureskellaan mössöksi ja annetaan vaikeasti hengittäville tai yskäisille kissoille. Niillä voi myös käyttää hoitona pentuyskään ja halkeilleisiin tai/ja arkoihin polkuanturoihin.

Raunioyrtti: Suurilehtinen ja kellonmuotoiset vaaleanpunaiset, lilat tai valkoiset kukat omaava kasvi. Musta juuri pureskellaan mössöksi ja sitä kääritään hämähäkinseitillä tehtyyn siteeseen avustamaan murtuneiden luiden ja/tai pahojen haavojen parantumista.

Voikukka: Varren sisällä olevaa valkoista maitoa voi käyttää ampiaisten pistoihin. Juuri pureskeltuna toimii samalla tavoin kuin unikonsiemenet.

Hunaja: Makeaa, keltaista nestettä jota mehiläiset tuottavat. Vaikeaa saada ilman pistoja, mutta sitä voi käyttää lievittämään infektio-oireita, arkaa kurkkua tai kissaa joka on hengittänyt savua. Helpottaa myös toisten yrttien nielemistä.

Katajanmarjat: Purppuroita marjoja, jotka kasvavat tummalehtisissä pensaissa. Käytetään helpottamaan mahavaivoja ja -haavoja, vaikeaa hengitystä ja antamaan voimia.

Laventeli: Pieni, purppurakukkainen kasvi jota käytetään parantamaan kuumetta ja paleltumia.

Nokkosen siemenet: Voidaan käyttää jos kissa on niellyt myrkkyä, aiheuttavat oksennusreaktion.

Persilja: Poistaa nestettä kehosta, avaa hengitysteitä ja laskee turvotusta, sekä helpottaa hyönteistenpistoihin. Ei suositella nuorille kissoille.

Vadelman lehdet: Voidaan käyttää kivunpoistoon ja pysäyttämään verenvuotoa synnytyksessä.

Kaisla: Käytetään sitomaan murtuneita luita yhdessä hämähäkinseitin kanssa.

Timjami: Syötynä helpottaa hermostuneen, pelokkaan tai shokissa olevan kissan oloa.

Pajun kaarna: Pureskeltuna ja syötynä helpottaa kipua.

Matkarohto: Sisältää suolaheinää, kamomillaa, päivänkakkaraa ja luppiota. Antavat voimia, voimistavat sydäntä ja vievät nälältä pahimman terän. Parantaja sekoittaa matkarohtoa niille jotka ovat lähdössä tärkeään tehtävään jossa ei ole aikaa syömiseen ja metsästämiseen.

Rohtorautayrtti: Korkea, vaalean violettikukkainen varsikukka, joka kasvaa pieninä mättäinä yhdestä kasvista. Rohtorautayrtin sisältämä rauta auttaa viivästyneen synnytyksen aloittamiseen, sekä sitä on pidetty hyvänä "lemmenlääkkeenä". Muita vaikutuksia ovat suun haavojen ja ientulehdusten, kuumeen, munuaisvaivojen, sekä syömisvaikeuksien hoito.

Siankärsämö: Valkea kukkainen, korkea kasvi, jota käytetään kehoa vahvistavana, sekä verta puhdistavana rohtona ja auttamaan ruokahaluttomuutta. Toimii myös oivasti sappi-, maksa- ja vatsavaivoihin. Tuttu lääke vanhemmille kissoille auttamaan särkeviä luita ja niveliä

Salvia: Korkean, violetin kukan omaava kasvi. Auttaa lihassärkyyn ja hengitysvaikeuksiin.

Timotei: Yhdessä hunajan kanssa lehti auttaa pienien ja keskisuurien palovammojen hoidossa, niin tulen kuin kasvienkin aiheuttamien. Lehden annetaan olla paikallaan vamman vakavuudesta riippuen vähintään päivän verran paikoillaan, jonka jälkeen alue huuhdotaan ja uusi haude asetetaan tarvittaessa.

Minttu: Auttaa yskään.

 

Sairaudet ja Myrkyt:

 

Valkoyskä:
Tietoa: Viheryskää lievempi sairaus. Kissa jaksaa yhä liikkua ja syödä. Voi olla kohtalokas erittäin vanhoille tai heikoille kissoille, mutta terve kissa yleensä paranee helposti. Voi hoitamattomana johtaa viheryskään.
Syy: Yeensä viileä ilma/tarttuminen
Oireet: Nenä vuotaa kirkasta limaa, kuume, väsymys, äänen menetys.
Esiintymisaika: Koko vuosi (yleensä Lehtisade)
Ikäryhmä: Kaikki
Parannuskeino: Leskenlehteä yskään, kurkkuyrttiä laskemaan kuumetta, hunajaa/persiljaa kipeään kurkkuun

 

Viheryskä:
Tietoa: Ikävä tauti joka eritoten lehtisateen aikaan saattaa tarttua lauman sisällä kissoihin ja olla kohtalokas niin vanhuksille, heikoille kuin eritoten pennuille ja syntyy jos valkoyskää ei paranneta tarpeeksi hyvin tai ajoissa.  Viheryskän aikana kissa ei jaksa syödä, juoda tai liikkua.
Syy: Hoitamaton valkoyskä/tarttuminen
Oireet: Yskää, vihertävän liman eritystä nenästä, sekä voimakasta kuumetta ja kouristeluja.
Esiintymisaika: Lehtisade
Ikäryhmä: Lähinnä vanhat, nuoret ja heikot kissat
Parannuskeino: sama kuin valkoyskässä ja lisäksi kissanminttua.

 

Pentuyskä:
Tietoa:
Vastasyntyneillä pennuilla esiintyvä tauti, jonka syystä tai alkuperästä ei ole tietoa. Johtaa useimmissa tapauksissa heikon pennun kuolemaan. Syntynyt pentu on heikko, kylmä, eikä osoita juuri elonmerkkejä. Pennun henki pihisee ja tämä yskii. Tauti voi kestää jopa viikon ennenkuin on kohtalokas, tai pentu saattaa kuolla alle minuutissa.
Syy: Tuntematon
Oireet: Kylmä, vapiseva keho, yleensä normaalipentua pienempi ja heikompi, pihisevä/rahiseva hengitys ja yskäisyys.
Esiintymisaika: Vastasyntynyt pentu
Ikäryhmä: Vastasyntyneet pennut
Parannuskeino: Leskenlehden on todettu helpottavan oireita ja toisinaan pelastavan pennun hengen.

 

Mäyränvatsa:
Tietoa: Tappava heikoille kissoille ja pennuille, sillä laihduttaa tervettäkin kissaa tyhjentämällä tämän vatsaa. Tarttuu pilaantuneen lihan ja ulosteen kautta.
Syy: Pilaantuneesta ruoasta/ulosteesta saatu loinen
Oireet: Vatsan kouristukset, oksentelu ja ripuli, väsymys, ruokahaluttomuus
Esiintymisaika: Koko vuosi
Ikäryhmä: Kaikki lihaa syövät
Parannuskeino: Kamommillaa rauhoittamaan ja vahvistamaan, rohtorautayrttiä vatsavaivoihin, siankärsämöä ruokahaluttomuuteen.

 

Lepakonkatse
Tietoa: Väistämätön näönsumennus/sokeutuminen
Syy: Tulehtunut silmä, vanhuus, onnettomuus tai synnynnäinen vaiva
Oireet: Päänsärkyä, Silmien sumentumista ja sokeutta
Esiintymisaika: Koko vuosi
Ikäryhmä: Lähinnä vanhimmat
Parannuskeino: Lepänkaarnaa päänsärkyyn, kamommillaa/unikonsiemeniä rauhoittumiseen.

 

Kuurous:
Tietoa: Aiehuttaa yleensä soturin siirtymisen klaanivanhempien joukkoon ja näin käy myös väistämättä kuuroina tai sokeina syntyneille pennuille, koska nämä eivät kykene taistelemaan tai metsästämään kunnolla.
Syy: Vanhuus, onnettomuus, sairaudesta johtuva tai synnynnäinen
Oireet: Kuulon osittainen, tai kokonaan menetys
Esiintymisaika: Koko vuosi
Ikäryhmä: Lähinnä vanhimmat
Parannuskeino: Ei ole (hiljaisuus ja lepo voivat helpottaa onnettomuudesta syntynyttä kuuroutta.

 

Oravantauti
Tietoa: Oravantauti on piinaava ja erityisen tarttuva tauti, joka alkaa vaikuttaa kissaan asteittain. Lopulta kissa ei ole enää oma itsensä, vaan raivotautinen jolla on pakonomainen tarve saada purra ja levittää tautia. Lopulta tauti vie voimat ja tappaa kissan.
Syy: alkuperä tuntematon, tarttuu puremisen kautta.
Oireet: Verestävät silmät, vaahtoava suu, raivokohtaukset ja pureminen.
Esiintymisaika: Koko vuosi
Ikäryhmä: Kaikki
Parannuskeino: Ei tiedetä. Kamomillaa rauhoittumiseen, persiljaa poistamaan nestettä. Joissain tapauksissa kissa on täytynyt tappaa muun lauman turvallisuuden vuoksi.

 

Myrkytys:
Tietoa: Johtaa suurina määrinä kuolemaan.
Syy: Myrkyn, pilaantuneen veden, saastuneen ruoan nieleminen.
Oireet: Kouristelu, ripuli ja oksentelu, tajuttomuus
Esiintymisaika: Koko vuosi
Ikäryhmä: Kaikki
Parannuskeino: Nokkosen siemeniä oksennuttamaan, siankärsämöä ruokahalun palauttamiseksi.

 

Kuolonmarjat:
Tietoa: Marjakuusen marjoja, punaisia ja äärimmäisen myrkyllisiä nieltynä tappaen nopeasti ilman vastamyrkkyä (esim. nokkosen siemeniä)
Syy: Kissan nieltyä marjan.
Oireet: Viiltävä vatsakipu, kouristelu, hengitysvaikeudet ja kuolema.
Esiintymisaika: Viherlehti ja Lehtisade
Ikäryhmä: Kaikki
Parannuskeino: Ei ole.

 

Verimyrkky:
Tietoa: Kaksijalkojen käyttämä myrkky tuhoeläimiä vastaan (rotanmyrkky). Tavataan usein vain kaksijalkojen tähteissä ja syöteissä. Vaikuttaa hitaasti vaikeuttaen alkuperän selvittämistä (voi kestää viikkokin oireetta). Estää veren hyytymistä ja aiheuttaa syöpymistä verisuonissa, sekä luo kaasuja kehoon
Oireet: Väsymys, pahoinvointi, turvotus, verioksennus ja lopulta kuolema.
Parannuskeino: Siankärsämö ja nokkonen voivat pelastaa ajoissa saatuna.