Saaliit

 

Tässä saaliit vaikeusjärjestyksessä. Kissat ovat yksin saalistajia, joten jokainen saalistaa ensin laumalle ja sitten vasta itselleen! Mikäli et osaa saalistaa vielä tiettyä eläintä, et tietenkään voi sitä saalistaa.

1. Hiiri & Myyrä
2. Vesimyyrä
3. Piisami
4. Sisilisko
5. Sammakko
6. Pikkulinnut (kyyhky, rastas, tiainen...)
7. Orava
8. Näätäeläimet (lumikko, kärppä, hilleri, minkki...)
9. Suuremmat linnut (sorsa, metso, fasaani..)
10. Kalat
11. Jänis
12. Käärme

1.

Hiiri & Myyrä
Liikkumitavat: Koko päivä, heinikossa, metsässä, pelloilla..
Vuodenaika: Koko vuosi (routamaan aikaan lähinnä lumen alla)
Saalistustapa: Hiiri ja myyrä ovat molemmat valppaita saaliseläimiä, jotka luottavat miltei kaikkiin aisteihinsa (näkö, kuulo, haju & tunto) Paras tapa hiiren tai myyrän saalistamisessa on hiipiä mahdollisimman lähelle ja kiiruhtaa sitten saaliin kimppuun ennenkuin se pujahtaa lähimpään koloon.
Kehittää: Keskittymistä, hiipimistä
Huomioitavaa:

 

2.

Vesimyyrä
Liikkumistavat: Lähinnä päivä, vesistöjen lähettyvillä
Vuodenaika: Routavesi-Lehtisade
Saalistustapa: Vesimyyrä ei ole vesieläin, eikä liiemmin piittaa uimisesta. Sitä kuitenkin tavataan ainoastaan lähellä vettä, vaikeistakin joen törmistä, joten tasapaino on tärkeä. Vesimyyrän näkö ei ole kovin hyvä, samoinkuin kuulo, joten se luottaa hajuun ja tuntoaistiin. Paras tapa napata maanpinnalla oleva vesimyyrä, on hiipiä tuulen alapuolella aivan sen lähelle ja loikata kimppuun.
Kehittää: Varovaisuutta, tasapainoa, tuulen huomioonottamista
Huomioitavaa:

 

3.

Piisami
Liikkumistavat: Päivä, vesistöiden tai kosteikkojen lähettyvillä
Vuodenaika: Koko vuosi (routamaan aikaan lähinnä pesässään)
Saalistustapa: Piisami, kuten myyrät, eivät omaa hyvää näkö- tai kuuloaistia, mutta hyvän haju- ja tuntoaistin. Piisami eroaa vesimyyrän saalsituksesta vain niin, että piisami selviää myös vedessä ja tietää routamaankin aikaan jäiden heikoimmat kohdat ja johdattaa saalistavan kissan heikoille jäille.
Kehittää: Hiljaisuutta, tuulen huomioonottamista, järkeilyä
Huomioitavaa: Ärhäkkä puolustamaan itseään ja saattaa puraista vahvoilla leuoillaan, sekä johdattaa kokemattoman kissan heikoille jäille.

 

4.

Sisilisko
Liikkumistavat: Aurinkoinen päivä, yleensä kivikoilla
Vuodenaika: Viherlehti
Saalistustapa: Sisiliskot ovat liukkaita liikkeistään ja viileinä päivinä myös vaikeasti löydettävää sorttia. Sisilisko luottaa lähinnä suojaväriinsä ja pakenee vasta kun saalistaja tulee liian likelle. Se saattaa loikata hyvinkin korkealle. Paras tapa napata sisilisko, on heti sen havaittuaan kiirehtiä ja napata se.
Kehittää: Tarkkaavaisuutta, ennakointia
Huomioitavaa: Viimeisenä puolustuksena sisilisko saattaa pudottaa häntänsä ja jättää kissan ihmettelemään ruumiinosaa

 

5.

Sammakko
Liikkumistavat: Koko vuorokausi, varjoisan metsän pohjalla, kosteikoissa
Vuodenaika: Viherlehti-Lehtisade
Saalistustapa: Sammakot ovat varsin liukkaita ja limaisia eläimiä. Ne luottavat suojaväriinsä, mutta ovat myös aina varuillaan. Paras saalistustapa on sama kuin sisiliskoilla, juosta suoraan kiinni ennen kuin ne pääsevät pakoon. Ennakointi on tärkeää, sillä sammakoilla on oiva tapa loikata korkealle pakoon aivan kissan tassujen alta.
Kehittää: Tarkkaavaisuutta, tarkkuutta, ennakointia
Huomioitavaa:

 

6.

Pikkulinnut
Liikkumistavat: Lähinnä päivä, lähes kaikkialla
Vuodenaika: Koko vuosi (osa lentää routamaaksi etelään)
Saalistustapa: Suurinosa pikkulinnuista on parvieläjiä, joten yllättäminen käy vaikeaksi. Paras tapa on hiipiä mahdollisimman lähelle, keskittyä yhteen lintuun hieman sivummalla(tai loukkaantuneesee/sairaaseen yksilöön) ja kun tulet huomatuksi, juokset ja loikkaat linnun ilmasta kiinni.
Kehittää: Hiipimistä, näkymättömissä pysymistä, keskittymistä, ennakointia, tarkkuutta
Huomioitavaa: Linnut lehahtavat lentoon heti vaaran uhatessa

 

7.

Orava
Liikkumistavat: Lähinnä päivällä, metsissä, joissa vanhoja jykeviä puita
Vuodenaika: Koko vuosi
Saalistustapa: Oravat ovat ketteriä ja nopeita eläimiä. Niiden kiipeämistaito on kehittynyt kissoja paremmaksi, joten kiipeämisessä nuorta ja tervettä oravaa ei kannata haastaa. Paras tapa puussa istuskelevan oravan nappaamiseksi on hiipiä saman tasoiselle oksalle aivan puunrungon suojiin ja napata orava oksalta ennen kuin se loikkaa uuteen puuhun.
Kehittää: Tasapainoa, nopeutta, keskittymistä
Huomioitavaa: Orava on aikuista kissaa huomattavasti kevyempi, ja huterat oksat kantavat sitä paremmin.

 

8.

Näätäeläimet
Liikkumistavat: Lähinnä hämärällä, kaikkialla missä on kasvillisuutta
Vuodenaika: Koko vuosi
Saalistustapa: Näätäeläimet ovat ovelia, nopeita ja ketteriä petoja. Täysikasvuista vahvaa minkkiä ei kannata lähteä heiveröisen kissan haastamaan. Paras tapa saada jokin näädistä kiinni on yllättää se täysin, sillä vain silloin kohde ei pidä sinua mahdollisena saaliina. Nopeat eläimet on parasta saada juosten nopeasti kiinni ennenkuin ne luikahtavat johonkin piiloon tai päättävät käydä vastarintaan, joka edellyttää myös, ettei kissa saa epäröidä ollenkaan tai tilanne voi kääntyä päinvastaiseksi.
Kehittää: Nopeutta, voimaa, kestävyyttä
Huomioitavaa: Näätäeläimillä on hyvin terävät kynnet ja hampaat (yhtä terävät kuin kissalla) ja pippurinen luonne. Etenkin kärpät, hillerit ja minkit nappaavat myös kissanpentuja.

 

9.

 

Suuret linnut
Liikkumistavat: Koko vuorokausi, parhaita paikkoja heinikot ja varjoisat metsät
Vuodenaika: Koko vuosi
Saalistustapa: Fasaanit, riekot ja muut metsäkanalinnut ovat huonoja lentämään ja lentävät kerralla vain lyhyitä matkoja. Teeret myös ovat parvilintuja, joten niiden kohdalla täytyy käyttää samaa taktiikkaa kuin pikkulinnuilla. Sorsat viihtyvät parhaiten vedessä, mutta maalla ollessa paras tapa on hiipiä niin lähelle kuin mahdollista ja ennakoida hieman lintujen nopea pyrähdys ja iskeä siipiin.
Kehittää: Hiipimistä, tarkkuutta, kestävyyttä, ennakointia
Huomioitavaa: Suurilla linnuilla on terävät kynnet ja nokat, joita sopii varoa lintujen rimpuillessa otteessa.

 

10.

Kalat
Liikkumistavat: Koko vuorokausi (paras aamulla), vesistöt ja tarpeeksi hapekkaat lammet
Vuodenaika: Koko vuosi (huomioi jäätyminen)
Saalistustapa: Kalojen saalistus eroaa suuresti maalla saalistuksesta. Paras tapa napata kala on hakeutua oksalle/kivelle veden äärelle ja kärsivällisesti odottaa että kala sattuu sopivan lähelle ja silloin vettä pelkäämättä iskeä käpälä veteen ja läimäistä kala joko maalle ja kiirehtiä tappamaan se, tai nostaa se suoraan suuhun.
Kehittää: Tasapainoa, kärsivällisyyttä, tarkkuutta, nopeutta
Huomioitavaa: Kalat ovat limaisia ja liukkaita, joten otteen on oltava tukeva. Kaloja saalistaessa on myös varottava tippumasta itse veteen.

 

11.

Jänis
Liikkumistavat: Lähinnä päivä, metsät ja pellot
Vuodenaika: Koko vuosi (Jänis valkea routamaan aikaan)
Saalistustapa: Jänikset ovat nopeita ja vahvoja eläimiä. Ne luottavat pääosin kuuloonsa ja näköönsä, joten suoraan rynnistäminen ei ole hyvä tapa saada jänis kiinni. Parasta olisi pysyä näkymättömissä ja hiipiä niin lähelle kuin suinkin ja juosta sitten juuri ennenkuin kohde havaitsee saalistajan. Jänis on saatava pian kiinni, koska se on paljon kissaa nopeampi ja suotavaa olisi, jos heti esiin tultua pysytyisi hyppäämään sen kimppuun.
Kehittää: Nopeutta, kestävyyttä, hiljaisuutta, hiipimistä
Huomioitavaa: Jänikset ovat kehittäneet hyvän tavan karistaa saalistaja kannoilta poukkoilemalla kesken takaa-ajon. Jäniksillä on myös vahvat takajalat ja terävät kynnet joita suvaitsee varoa.

 

12.

Käärme
Liikkumistavat: Lähinnä päivällä, metsät, kivikot ja heinikot
Vuodenaika: Viherlehti-Lehtisade
Saalistustapa: Käärmeet ovat haastava ja pippurinen kohde saaliiksi. Ne ovat itsekin petoja, joten päättääväisyys ja keskittyminen ovat tärkeitä käärmeen saalistuksessa. Paras tapa on yllättää torkkuva käärme iskemällä suoraan käärmeen niskaan/päähän takaapäin. Mikäli käärme ei nuku, sitä on miltei mahdotonta yllättää, jolloin täytyy vain tehdä valehyökkäyksiä ja väistää vastaavasti käärmeen iskuja ja odottaa että se tekee virheen, sekä varoa itse tekemästä niitä. Tällöinkin on tähdättävä käärmeen päähän. Joskus härnääminen on myös hyvä tapa, kun käärme koettaakin paeta, jolloin se on helppo napata.
Kehittää: Tarkkuutta, hiipimistä, kärsivällisyyttä, nopeutta
Huomioitavaa: Suurin osa käärmeistä on myrkyllisiä ja yksikin purema voi tappaa alle puolessa tunnissa. Myös myrkyttömät käärmeet purevat lujaa ja saatuaan tukevan otteen, ne saattavatkin itse nousta saalistajan asemaan. Käärmeet ovat myös ketteriä ja taipuvaisia, joten liian alhaalta kaulasta otettu ote on virhe, sillä käärme voi kääntää itsensä ympäri ja iskeä.